Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Újabb terápiás lehetőségek SLE-ben

Dr. Kiss Zsófia

A szisztémás lupus erythematosus (SLE) egy ún. autoimmun kórkép, ami során a szervezet immunrendszere a saját alkotó eleme vagy elemei ellen támadólag lép fel. A betegség ismeretlen eredetű, hátterében genetikai faktorok mellett korábbi vírus fertőzés, UV sugárzás, és egyéb tényezők kóroki szerepe biztosan fellelhető. Kórlefolyása hullámzó, fellángolások (shub vagy flare) és nyugalmi állapotok (remisszió) váltják egymást; a gyógyszeres kezelés célja a fellángolások elkerülése, előfordulásuk ritkítása, valamint a nyugalmi állapot hosszú időn át történő fenntartása.

Az SLE előfordulása kb. 50-100 eset 100 000 felnőtt lakosra vetítve, a női – férfi arány 9-10:1-re tehető. Életkori előfordulást nézve jellemzően 20-55 éves kor között alakul ki. Ezen adatok azonban különbözőségeket mutatnak mind földrajzilag, mind etnikailag. Pl. az Amerikában élő ázsiaiak körében nagyobb az SLE kialakulásának az esélye, mint a fehér bőrű amerikai lakosság körében.

A betegséget nem véletlenül hívják ezerarcúnak, hisz igen változatos tüneteket tud produkálni, nincs olyan szerv, ami ne lehetne érintett, ezzel is gyakran nehezítve az új betegek felismerését, illetve növelve a páciensek tanácstalanságát, milyen szakorvoshoz forduljanak, milyen rendelésre kérjenek időpontot.. Leggyakoribb tünetei közé tartozik az ízületi érintettség (gyakran a kisízületek fájdalmas duzzanata, mely a hajnali, reggeli órákban a legkifejezettebb, napközben oldódik, vagy szűnik), hajhullás, bőrtünetek (innen is ered a betegség elnevezése-bőrfarkas), vese érintettség, vesekárosodás valamint vérképzőszervi és laboratóriumi eltérések.

Miután az SLE összetett kórélettani alapokon nyugszik, igen színes a klinikai megjelenése is, ebből érthető, hogy a kezelése is bonyolult. Az SLE kezelésében a nem gyógyszeres kezelés (UV sugárzás kerülése- a megfelelő fényvédelem fontosságát nem lehet eleget hangsúlyozni, stressz csökkentése, fizikai aktivitás fokozása, hormonális fogamzásgátlás elhagyása) mellett a gyógyszeres kezelésé a főszerep. Az alap gyógyszeres kezelés elemei a „szteroid” –glükokortikoidok, az anti-maláriás szerek, valamint az ún. betegség módosító szerek (DMARD), mint pl. a methotrexat, vagy azatioprin.

 Az SLE gyógyszeres kezelésének a felépítése számos faktortól függ, mint pl a betegség aktivitása, szervi érintettség, életet veszélyeztető szervkárosodás fennállta, vagy a tartós szteroid dózis. Minél aktívabb a betegség, minél több gyógyszer kombinációjára van szükség a betegség kezelésére, jelzi, hogy a hagyományos kezelés mellett egy újabb, modernebb terápiás kiegészítésre van szükség.

Az orvosi fegyvertárban már régen megjelentek a biológiai/ célzott terápiák, amiket a reumatológiai betegségek kezelésében is sikerrel alkalmaznak hosszú évek óta. A biológiai/célzott terápia olyan gyógyszeres kezelés, ami az immunrendszer működését specifikusabb, direktebb úton tereli a helyes irányba a hagyományos terápiákhoz képest, így lehetővé téve egy, az adott ”betegségre szabottabb”, az adott betegségben résztvevő, károsodott immunrendszerei mechanizmusok működését célzottan befolyásoló terápiás utat. A biológiai terápia eredendően fehérjetermészetű anyagból áll, a célzott terápiába sorolt elemek között nem-fehérjetermészetű anyagok vannak.

Az SLE összetettségét mutatja, hogy számtalan próbálkozás ellenére az SLE kezelésére egészen az utóbbi évekig nem sikerült működő biológiai terápiás készítményt kifejleszteni. Jelenleg Európában és Észak- Amerikában 2 biológiai terápiás gyógyszer rendelkezik törzskönyvi indikációval az SLE kezelésére; az egyik a belimumab a másik pedig az anifrolumab.  Mindkettő az SLE fontos kórélettani alapját „támadja”, de két külön hatásmechanizmuson keresztül. Mindkettő csak parenterterális (azaz nem szájon át) alkalmazható, és egyik sem alkalmazható ún. monoterápiaként (önmagában), mindegyik a már meglévő, DMARD kezelés mellé indulhat. Alkalmazásuk a biológiai terápiák alkalmazásában jártas centrumokban ajánlott.

Az újabb és újabb kutatási eredmények lehetővé teszik hatékonyabb gyógyszerek megjelenését a piacon. A kutatási eredményeknek köszönhetően a nemzetközi kezelési ajánlások is folyamatosan módosulnak, így együttesen biztosítva a betegeknek egy hosszabb, betegségtől mentes, vagy minimális betegség aktivitással kísért életet.

A kiemelt fotó illusztráció.

HU-7656. Lezárás dátuma: 2023.09.28.

A cikk az AstraZeneca támogatásával jött létre.

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató