Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Csodás ajándék egyesületünknek!

Egyesületünk meghívást kapott az „Innováció és Közegészségügy” elnevezésű szimpóziumra,amely a Hilton szállóban rendeztek meg,amelyen 40 ország képviseltette magát a betegek részéről, a Magyar Lupus Egyesületet én képviseltem.

 

A szimpózium a betegek és a fogyasztói csoportok képviselői részére kívánt információval szolgálni a WHO kezdeményezéséről, amely az eddig elhanyagolt betegségek gyógyítására szolgáló gyógyszerek kutatását és fejlesztését és a szegényebb országokban élő betegek hatékonyabb gyógyszerhez-jutását tekinti fő céljának.

 

A gyógyszergyártók a betegek ez idáig ki nem elégített igényeit kívánják ezzel előtérbe helyezni. Ugyanakkor osztják egyes betegek azon aggodalmát, hogy a WHO tervezete esetleg szembe helyezheti egymással a fejlődő országok lakóinak (fertőző betegségek kezelésére irányuló) igényét a fejlett országok lakosságának krónikus betegségek – például rák, cukorbetegség és szívbetegségek – kezelésére irányuló igényével.

 

Nagyon érdekes előadások voltak, amelyekhez hozzá lehetet szólni, véleményt, tapasztatot lehetett elmondani. Ezzel a lehetőséggel többen is éltek, többek között Juliea Venners az amerikai Lupus Egyesület küldöttje. A kislánya halmozottan érintett beteg.

 

Szünetben kerestem egy tolmácsot, és oda mentünk a Juliea-hoz. Bemutatkoztam a Magyar Lupus Egyesület nevében, és kértem, hogy beszélgessünk egy kicsit. Nagyon örült, hogy a Magyar Lupus Egyesület is képviselteti magát. Ebédnél volt hosszabb időm mesélni a gondjainkról, terveinkről, lehetőségeinkről. Névjegykártyát adott és kérte, hogy tartsuk a kapcsolatot.

 

Az értekezlet végén Ő mutatott be Mario Ottiglio az IFPMA (Nemzetközi Gyógyszergyártók) képviselőjének, aki szintén azt kérte, írjunk neki a terveinkről –programjainkról. Megpróbál segíteni egyesületünknek. Ezután egyesületünk nevében én is aláírtam az alábbi nyilatkozatot:


A BETEGEK FELSZÓLALNAK AZ INNOVÁCIÓ
ÉS GLOBÁLIS EGÉSZSÉGÜGY KÉRDÉSÉBEN

Alulírottak kijelentjük, hogy mindenben támogatjuk a WHO azon erőfeszítéseit, amelyek a globális egészségügyi innováció és az orvosi ellátásokhoz való hatékonyabb hozzáférés érdekében kialakítandó globális stratégia létrehozására irányulnak. Alapvetőnek tartjuk ugyanakkor, hogy a WHO a nemzetközi betegvédelemre (IPP) vonatkozó, az egészségügyi kutatás-fejlesztéssel és közegészségüggyel összefüggő módosítási javaslatai ügyében a továbbiakban mindaddig semmilyen lépéseket ne tegyen, amíg a betegképviseleti csoportoknak lehetőségük nem nyílik a részletes tájékozódásra, illetve a folyamatba közvetlenül bevonására nem kerülnek. Más csoportokat, szándékuk helyes voltát nem megkérdőjelezve, nem tartunk jogosultnak arra, hogy a betegek nevében véleményt nyilvánítsanak
Javasoljuk továbbá, hogy a WHO:
• a betegségek visszaszorítása és a gyógyszerhasználat optimalizálása érdekében állítson fel hatékony egészségügyi infrastruktúrát a fejlődő országokban;
• támogassa a stratégiákat a biztonságos ellátáshoz való hozzáférés javítására;
• alakítson ki megfelelő ösztönző-rendszert a folyamatos fejlődés, kutatás és innováció támogatására;
• folyamatos és hatékony ösztönzéssel segítse – a főként a fejlődő országokat érintő – eddig „negligált” illetve ritka betegségek gyógyítására koncentráló kutatásokat és fejlesztéseket;
• mostantól maximálisan vonja be a betegeket és betegképviselőket az IGWG (kormányközi munkacsoport) munkájába;
• vizsgáljon meg és támogasson más hozzáférési kezdeményezéseket, például GAVI Alliance, valamint PPP programokat.”

Még aznap este sikerült találkoznom Rudolf Hocks úrral is aki, az ELEF-et (Európai Lupus Egyesületek Szövetségét) képviselte. Kérte, hogy tájékoztassuk Őt az egyesület munkájáról, valamint meghívta az egyesületünket a szeptemberi Madridban tartandó kongresszusra.
Élményekben, és sikerekben gazdag napot tudtam magam mögött.

Két nap elteltével kaptam az értesítést egy csodás hírről (amit nem is akartunk elhinni), hogy este 6-ra legyek a Hilton halljába, Juliea (az amerikai lupus egyesület küldöttje) ott fog várni. Virággal, apró ajándékkal, nagy izgalommal érkeztünk a férjemmel.
Csakhamar jött és egy borítékot nyújtott át, amelyben 200.000 Ft volt. Juliea ezt a pénzt egy magyarországi kaszinóban nyerte, s úgy érezte, hogy ennek a pénznek nálunk a helye. Kérte, hogy ezt az adományt költsük kiadványokra, betegtársaink informálására.

Hálásan megköszöntem, ezzel nagyon sokat segített a mi kis egyesületünknek. Én személy szerint aznap este 5 cm-re a föld felett járkáltam a boldogságtól!
Külön köszönjük az Orosz Adriennek (Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete) az adomány lebonyolításában nyújtott szíves segítségét!

Juliea, KÖSZÖNJÜK!

THANK YOU, Juliea!


Mártaszéki Ferencné és Juliea Venners

Mártaszékiné Ferencné (Icus)
alelnök

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató