Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

Rokkantnyugdíj

Az igazsággal szembesítenék a kormányt
a rokkantnyugdíjasok

A fogyatékkal élők a szakmai egyeztetések hiánya mellett leginkább azt a negatív kampányt sérelmezik, amely a rokkantsági nyugdíjasokat a csalókkal kapcsolja össze. Az érdekvédelmi szervezetek úgy döntöttek – alkalmazkodva a kormány „Szociális konzultációjához” – „Társadalmi párbeszéd kérdőívvel” válaszolnak a kormányzat egyeztetést nélkülöző stratégiájára, írja a Napi Gazdaság.
A kormányzati kommunikációban sorozatosan téves, félrevezető adatok jelentek meg az év eddigi szakaszában, a rokkantsági nyugdíjban részesülők számáról, a rokkantsági nyugdíj ellátásban részesülő embereknek az aktív korú lakossághoz viszonyított arányáról, valamint az európai országok hasonló ellátásainak arányairól – állítják a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT), amely több mint 600 ezer tagot képvisel.
Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) elnöke ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a kormányzati kommunikáció februártól kezdve – szóvivői tájékoztatók és közlemények nyomán – több mint 500 közlést jelentetett meg, amelynek több mint 70 százaléka a rokkantsági nyugdíjast és a csalót összekapcsolta, együtt említette. Közben azonban, az azóta elvégzett vizsgálatok azt bizonyították be, hogy a két kategória nem esik egybe, hiszen eddig 1500 vizsgálatban mindössze 3 esetben kellett az ellátást megszüntetni – jegyezte meg a MEOSZ elnöke egy közelmúltban elhangzott eredményre hivatkozva.
Márpedig a FESZT által kiadott háttéranyagban is arra hívják fel a figyelmet az érdekvédelmi szervezetek, hogy a kormány elhibázott adórendszeréből eredő bevételkiesést bármi áron pótolni próbáló gazdaságpolitikának a már most is a társadalom peremén élő rokkantsági nyugdíjasok, fogyatékosok, tartósan egészségkárosodott réteg könnyen áldozatul eshet. A negatív kormányzati kampányra ezért a fogyatékos emberek szervezetei most „Társadalmi párbeszéd kérdőívvel” válaszolnak igazodva a kormány által az utóbbi időben alkalmazott „Szociális konzultáció” módszeréhez. Vagyis a szervezetek kikérik minden magyar polgár véleményét a járulékfizetésen alapuló rokkantsági nyugdíj megtartásáról, a megváltozott munkaképességűek munkába állításában vállalandó állami feladatról, a civil szerveződések további létéről, hogy szembesítsék a kormányt az emberek erről alkotott véleményéről, miután ezen szervezetek is lepattantak a kormányról, azaz semmilyen szinten, semmilyen formában nem tudnak kommunikálni az illetékesekkel.
Ebből kifolyólag a fogyatékkal élőket érintő bármilyen új törvény, rendelet, intézkedés megalkotása kapcsán – az eddig már jól ismert kormányzati stratégiába illően – nem konzultálnak az érintettekkel, nem kérik ki a véleményüket és nem is hallgatják meg illetve reagálnak a mindezek ellenére általuk eljuttatott javaslatokra. Mint a csütörtöki sajtótájékoztatójukon elhangzott: még a társadalmi egyeztetésért felelős biztost sem tudják elérni semmilyen csatornán.

Forrás: Napi Gazdaság, 2011. szeptember 2.


Az írásban említett kérdőív weblapunkról is letölthető,
  mellékeljük Lepke kiadványunkhoz, valamint a 2011. október 1-i betegfórumunkon is átvehető, s a helyszínen is kitölthető.
A kitöltött kérdőívet a MEOSZ 1032 Budapest, San Marco u. 76. címre lehet elküldeni, vagy betegfórumunkon is átvesszük, s csoportosan továbbítjuk a MEOSZ felé.

Az Online kitöltéshez kattintson ide
 

 

Társadalmi párbeszéd kérdőív

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató