Magyar Lupus Egyesület
SLE-vel élők civil szervezete

A Lupusz Világnapját ünnepeltük Debrecenben

2004 óta minden év május 10-e a lupusz világnapja. A nemzetközi összefogás célja, hogy tájékoztassuk az orvosokat, betegeket és a nyilvánosságot a lupuszról, hogy növekedjen a lupusz kutatás finanszírozása világszerte, hogy úgy beszéljenek a lupuszról, mint egy jelentős közegészségügyi problémáról. A lupusszal élő emberek jól tudják, hogy melyek azok a dolgok, amelyekkel egy lupusszal élő betegnek szembe kell nézni nap mint nap.

Az elmúlt évben volt az első alkalom, hogy nem Budapesten szerveztünk programot. Szegeden tartott rendezvényünk igazolta, hogy szükség van arra, hogy vidéken is tartsunk programokat, ezért ebben az évben Debrecenben szerveztük meg rendezvényünket, a helyszín a Centrum Hotel rendezvényterme volt. Debreceni Lupusz Világnapi rendezvényünk fővédnöke Dr. Zeher Margit intézetvezető egyetemi tanár volt.

A Lupusz Világnapi program vidám városnézéssel kezdődött, rendezvényünkre ellátogató vendégek a városnéző kisvonattal még jobban megismerhették Debrecent. A városnézést követően az orvosi előadások kezdődtek, mindkét előadónk a Debreceni Egyetemről érkezett.

Első előadónk Dr. Tarr Tünde egyetemi adjunktus volt a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Immunológiai Tanszékről. Adjunktusnő előadásának címe „Cardiovascularis eltérések szisztémás lupusz erythematózusban” volt. Adjunktusnőtől kiváló előadását követően válaszolt feltett kérdéseinkre. Adjunktusnőre mindig számíthat egyesületünk, ha segítségre van szükségünk. Ezúton is köszönjük kiváló előadását!

Második előadónk Dr. Szűcs Gabriella egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes volt a Debreceni Egyetem, Klinikai Központ, Reumatológiai Tanszékről. Professzornő előadásának címe „Idegrendszeri érintettség SLE-ben” volt. Professzornőtől most először hallhattunk előadást, ezúton is köszönjük, hogy elvállalta felkérésünket, s külön köszönjük értékes előadását!

Az orvosi előadások után Lupusz Totó játékunk és a tombolasorsolás következett, értékes ajándékok leltek gazdára. Az adományládánkba 9300 Ft pénzösszeg folyt be, melyet 2015. május 11-én befizettünk bankszámlánkra.

Sajnos ez alkalommal anyagi okok miatt nem tudtuk az orvosi előadásokat videóra rögzítni. Nagyon-nagyon sajnáljuk, mert igazán értékes előadásokat hallhattunk, előzetesen az előadóink is hozzájárultak a felvétel készítéséhez. Ebben az évben állami intézkedések, pályázati megszorítások és a gyógyszergyári támogatások elmaradása miatt nem tudtuk megfinanszírozni a felvételkészítés költségét.

Bízom benne, hogy 2016-ban az új ügyvezető folytatni fogja ezt a hagyományt, s egy újabb városban lesz megrendezve 2016. május 10-én a Lupusz Világnapja. Természetesen ennek megvalósításához anyagi jellegű támogatásokra is szüksége van az egyesületnek.
Nekem a Magyar Lupus Egyesületben ennek a rendezvénynek a megszervezése és lebonyolítása volt az utolsó jelentősebb feladatom. Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát Lupusz Világnapi programunkon.

Purgel Zoltán

Portálunk sütiket használ. Elfogadom Olvasd el

Adatkezelési tájékoztató